vliegende ziekenwagen


vliegende ziekenwagen 1.0

vliegend vervoermiddel, zoals een helikopter (traumahelikopter/reddingshelikopter) of een vliegtuig, met dezelfde functie als een ziekenwagen; vliegend ziekenvervoer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vliegende ziekenwagen…

is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      Later kunnen de heli's ook burgers in België bijstaan in geval van nood. Diverse firma's leveren hun bijdrage aan de verbouwing van de toestellen tot medevacs of vliegende ziekenwagens.

      De Standaard,

      Sedert aanvang augustus werd de Canarische urgentiedienst (Servicio de Urgencia en Canarias - S.U.C) uitgerust met twee helicopters van de nieuwste generatie, ter vervanging van de verouderde toestellen. Deze "vliegende" ziekenwagens worden ingezet telkens een persoon in nood medische bijstand en transport nodig heeft op moeilijk bereikbare plaatsen, om zo snel mogelijk vervoerd te worden naar een gespecialiseerd hospitaal in functie van het vastgestelde ziektebeeld.

      http://www.tenerife-nederlandstalig-tijdschrift.com/tnt/129.pdf,

      Agusta Aerospace Services, een dochterbedrijf van de Italiaanse helikopterfabrikant AgustaWestland (AW), heeft in Zavetem een nieuwe reparatie- en onderhoudafdeling geopend [...]. De Italiaanse fabrikant introduceerde tijdens de HEMS 2013 conventie [...] een ambulanceversie van de tweemotorige AW169. AW richtte met het oog daarop het derde prototype in als vliegende ziekenwagen.

      http://www.pilootenvliegtuig.nl/2013/09/25/agustawestland-opent-onderhoudsfaciliteit-belgie/,

      Kleine vliegtuigjes zijn veel goedkoper dan helicopters en ook redelijk bruikbaar voor politietaken, maar niet geschikt als vliegende ziekenwagen.

      http://weblogs.nrc.nl/discussie/2009/01/06/is-het-goed-dat-de-politie-internet-gebruikt-als-opsporingskanaal/,

      Hieronder een plaatje uit 1942 van een "vliegende ziekenwagen" in de vorm van een Boeing-Stearman.

      http://www.kombuispraat.com/viewtopic.php?f=8&t=3928&start=224,